Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Moody΄s: Υποβάθμιση Ελλάδας σε Caa1 -


-Την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε η Moody΄s, ενσωματώνοντας μάλιστα στην απόφασή της την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα γίνει σύντομα αποδέκτης ενός νέου πακέτου στήριξης και ότι από τον επόμενο μήνα θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρα λιτότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις.
-Ειδικότερα, ο οίκος έθεσε την αξιολόγηση «Caa1», από «B1» προηγουμένως, κάνοντας λόγο για πιθανότητα χρεοκοπίας κατά 50% σε ορίζοντα πέντε ετών. Το outlook των αξιολογήσεων είναι "αρνητικό", σύμφωνα με τον οίκο.
Στην έκθεσή της η Moody΄s παραθέτει τους λόγους που αιτιολογούν την απόφαση υποβάθμισης:

1. Επικαλείται τον αυξημένο κίνδυνο η Ελλάδα να αποτύχει να σταθεροποιήσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, χωρίς να καταφύγει στην αναδιάρθρωση, δεδομένων α) των διογκούμενων προκλήσεων στην εφαρμογή των μέτρων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, β) της υψηλής αβεβαιότητας γύρω από τις αναπτυξιακές προοπτικές και γ) της συνεχιζόμενης υπο-απόδοσης σε σχέση με τους στόχους προϋπολογισμού

2. Επικαλείται την αυξημένη πιθανότητα πως οι υποστηρικτές της Ελλάδας (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε.) θα απαιτήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθρωση του χρέους, ως προϋπόθεση για την παροχή περαιτέρω στήριξης.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων συνεπάγεται πιθανότητα 50-50 χρεοκοπίας της χώρας σε επενδυτικό ορίζοντα πέντε ετών, σημειώνει ο οίκος.

-Το αρνητικό outlook για την αξιολόγηση "Caa1" αντανακλά την άποψη της Moody΄s πως το πολύ βαρύ φορτίο χρέους της Ελλάδας, οι προκλήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και η συνεχιζόμενη ανάγκη της χώρας για εξωτερική βοήθεια δημιουργούν κινδύνους καθοδικής απόκλισης των μελλοντικών αξιολογήσεων.

-Λαμβάνοντας υπόψιν και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων των Ε.Ε. και ΔΝΤ, η Moody΄s πιστεύει πως η Ελλάδα ξεμένει από επιλογές και πως οι σημαντικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου προγράμματος αυξάνουν την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας. Ειδικότερα, επισημαίνει τα εξής:

-Βαρύ φορτίο χρέους σημαίνει πως ακόμη και αν επαληθευτούν τα πιο αισιόδοξα σενάρια, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα παραμένει ευάλωτη στις αντίξοες μακροοικονομικές εξελίξεις, ενδεχόμενη κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ή τυχόν μεταβολές του κλίματος της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Όσο ισχυρά και να είναι τα κίνητρα διάσωσης της Ελλάδας, η ολοένα μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από την τρόικα, θα καθιστά όλο και πιο πιθανό το σενάριο χρεοκοπίας.

-Τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας είναι πιθανό να βαθύνουν και να παρατείνουν την τρέχουσα ύφεση, υπονομεύοντας περαιτέρω την τοπική πολιτική στήριξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Παρ΄ ολ΄ αυτά, η Moody΄s δεν πιστεύει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι "εξω από το τραπέζι". Και αυτό γιατί, βραχυπρόθεσμα η χρεοκοπία θα ήταν έντονα αποσταθεροποιητική, ενώ ο αντίκτυπος στις αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί και ακόμη δυσκολότερο να τεθεί υπό έλεγχο.

-Η Moody΄s θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας αν ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποδειχθεί ταχύτερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις της.

Τί απαντά το ΥΠΟΙΚ για την υποβάθμιση από Moody΄s

-"Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ" σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο.

-"Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

-Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία. Όσο για την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody’s, η Κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας".

-Σε χαμηλά ημέρας το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας

-Σε χαμηλά ημέρας υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση υποβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s. Το κοινό νόμισμα δεχόταν ήδη ισχυρές πιέσεις έναντι του ιαπωνικού γεν και του ελβετικού φράγκου, καθώς οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης παραμένουν αναποφάσιστοι σχετικά με την επέκταση των δανείων προς την Ελλάδας.

-Αυτή την ώρα το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,4337 δολάρια, με απώλειες 0,42%. Έναντι του γεν το κοινό νόμισμα χάνει 1,2% στα 115,96 γεν, ενώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο υποχωρεί 1,73% στα 1,2084 φράγκα.


-τζάμπα τόσες θυσίες...!

-Δε μας φτάνει η κρίση που έχουμε και που τσακίζει κόκαλα,έχουμε και τα Μέτρα από το Μνημόνιο1 που τσακίζει κόκαλα και το Μνημόνιο 2 που μας ετοιμάζουν τώρα!

-Ήδη χθες ο Πάγκαλος ανακοίνωσε 7.000 ΔΥ εργαζόμενους ότι θα κριθούν απ'το ΑΣΕΠ αν θα μείνουν στο Δημόσιο,για να εξοικονομήσει το Κράτος 650 εκατομμύρια...!


κι αυτό μόνο σαν αρχή του δεύτερου πακέτου μέτρων του Μνημονίου..!


Εκλογές εδώ και τώρα!

ο Λαός να αποφασίσει για την Τύχη του!

Έξω οι Προδότες από τη Βουλή!


Έλληνα Φοιτητή,Επιστήμονα,Εργαζόμενε,Συνταξιούχε,Νοικοκυρά,Άνεργε!ΌΛΟΙ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ!


7 σχόλια:

 1. τέλος Ιουνίου θα γίνει η μεταβίβαση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom

  αντί του ποσού των 410,75 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ξεκινούν διαπραγματεύσεις για το επιπλέον 6% που προτίθεται να πωλήσει το ελληνικό δημόσιο. Χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκε επί μία ώρα με την αντιπροσωπεία της DT που βρέθηκε στην Αθήνα και συμφώνησαν να προχωρήσει, χωρίς καμία καθυστέρηση η σχετική διαδικασία.
  Η πλευρά των Γερμανών δεν προέβαλε καμία απολύτως απαίτηση, ούτε για εργασιακά, αλλά ούτε και για τη ρύθμιση της αγοράς, που ως γνωστόν αποτελούν τις δύο βασικές ενστάσεις της DT. Ωστόσο δεν θα συμβεί το ίδιο και για την αγορά του επιπλέον 6% του ΟΤΕ, που έχει γνωστοποιήσει πως προτίθεται να πουλήσει το ελληνικό δημόσιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της DT Rene Obermann με δηλώσεις του από την Γερμανία, τονίζει πως υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον, ωστόσο διευκρινίζει με σαφήνεια, πως αυτό εξαρτάται από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Αδιευκρίνιστο, πάντως, παραμένει το πότε θα γίνουν οι παραπάνω διαπραγματεύσεις ενώ πηγές από το υπουργείο Οικονομικών τόνιζαν, πως ναι μεν δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη, ωστόσο, σημείωναν πως θα ήταν ευχής έργον το συγκεκριμένο deal να έχει κλείσει εντός του τρέχοντος έτους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ερχεται "χαράτσι" και με... καπέλο 55%

  Επιστρέφει ο διαχωρισμός στα αφορολόγητα όρια μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Τρόικα και κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξαν στη μείωσή του στις 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τις 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

  Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, περίπου 400.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μισθώματα και δηλώνουν κάθε χρόνο εισοδήματα από 6.000 έως 12.000 ευρώ, θα κληθούν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2012 (σ.σ. οι οποίες αφορούν τα φετινά εισοδήματα) να καταβάλουν φόρο που θα φθάνει μέχρι και τα 930 ευρώ!

  Το κονδύλι είναι φουσκωμένο γιατί εκτός από το φόρο που προβλέπεται για το εισόδημα τους με βάση το νέο αφορολόγητο θα κληθούν να πληρώσουν και «έναντι» για το 2013: Ο λόγος είναι ότι ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματά τους θα προσαυξάνεται κατά 55% με ένα επιπλέον ποσό που ονομάζεται «προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου οικονομικού έτους»...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πλατείες της χώρας. Η συγκέντρωση "αγανακτισμένων" στην Κέρκυρα, ανάγκασε τους βουλευτές που συμμετείχαν σε συνέδριο, να φυγαδευτούν με πλωτό σκάφος.

  Το επεισόδιο, σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και συγκεκριμένα έξω από τις εγκαταστάσεις του ιστιοπλοϊκού ομίλου της πόλης του νησιού, όπου πραγματοποιούνταν συνέδριο, οι "αγανακτισμένοι" πολίτες είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών.

  Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί δεύτερο Πανευρωπαϊκό ραντεβού από μέλη του κινήματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το τι με έχεις μπερδέψει δεν λέγεται.
  Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αρκετό χρόνο να παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς το σκεπτικό σου.
  Αλλά σήμερα περίμενα ότι θα γράφεις, "Όλοι την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στην Ομόνοια" Και συ,μου λες για το ΣΎΝΤΑΓΜΑ.
  Οχι εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα,αλλά πρώτα θα πάω στην Ομόνοια και μετά και στο Σύνταγμα.
  Αν και κάτι,κάτι μου λέει,..... εκτός και αν το ΠΑΜΕ δεν κάνει πορεία προς την Πλατεία.
  Τον άκουσες σήμερα τον άθλιο τον Λοβέρδο στο ΜΈΓΑ;.
  Απευθυνόμενος σε κάποιον του κόμματος, που δεν θυμάμαι το όνομά του,του απέδωσε ότι οργανώνουν αντισυγκεντρώσεις και του είπε αναφερόμενος και στα γεγονότα της Κέρκυρας και του Ηρακλείου, ότι:
  Έτσι που πάει θα έχουμε θύμα.
  Και εμένα αυτά τα μηνύματα,δεν μου αρέσουν καθόλου.
  Καλό ξημέρωμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ ΒΒ

  Πολύ απλό

  χθές Σύνταγμα σήμερα ΟΜΟΝΟΙΑ :-))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Έκανα ένα πρόχειρο υπολογισμό των χρεών μας.

  340 δις, διά τα "οικοπεδικά φιλέτα" των 117 στρεμμάτων μας κάνει το τετραγωνικό 2,905 ευρώ!

  Δηλαδή βάζουμε ένα ΛΑΟ να πεινάσει, μια χώρα την συγκρίνουμε με την LEHMAN BROTHERS, θεωρούμε ότι αυτή η χώρα θα δίνει με κουπόνι την Βενζίνη κτλ.

  ΓΙΑΤΙ? Γιατί κάποιοι Μαλάκες δεν κάνουν έναν πολαπλασιασμό?
  117000 στρέμματα * 2,900,000 ευρώ = 340 δις.

  "Σύμφωνα με την προχθεσινή απόφαση της ΔΕΑΑ, συνολικά 117.000 στρέμματα από την ακίνητη περιουσία του δημοσίου θα αξιοποιηθούν άμεσα. Πέραν των πέντε δημοσίων εκτάσεων που προαναφέραμε στη Β. Ελλάδα, η επιτροπή αποφάσισε να αξιοποιηθούν και τα ακόλουθα ακίνητα-φιλέτα:
  α) Όλη η έκταση του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού, η οποία φθάνει τα 5.500 στρέμματα.
  β) Έκταση 1.500 στρεμμάτων στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου. Η περιοχή θα παραχωρηθεί για να αναπτυχθούν τουριστικές δραστηριότητες.
  γ) Η χερσόνησος-νησίδα Πρασονήσι, που βρίσκεται στην περιοχή της Ρόδου, συνολικής έκτασης 80.000 στρεμμάτων.
  δ) Τρεις εκτάσεις συνολικού εμβαδού 1.126 στρεμμάτων στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας (Αντίρριο), Ηρακλείου (Γούρνες), Αργολίδας (Ερμιονίδα). Οι εκτάσεις θα παραχωρηθούν κυρίως για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων αναψυχής.
  ε) Το κτήμα Καλών Νερών στον νομό Μαγνησίας, συνολικής έκτασης 152 στρεμμάτων. Θα αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς.
  στ) Οι αλυκές Αναβύσσου, συνολικής έκτασης 1.487,6 στρεμμάτων. Θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων.
  ζ) Ο τουριστικός λιμένας Βουλιαγμένης Αττικής, έκτασης 47,1 στρεμμάτων, που προορίζεται να αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς. "

  Οι Ιδιώτες που πουλούν 4.000.000 ευρώ το 1 στρέμμα πιο μάγκες είναι?
  http://www.tospitimou.gr/main/properties_results.jsp?searchType=5&transactionTypeI...

  Μετά χωρίς τους τοκογλυφικούς τόκους των 20 δις ετησίως, μπορούμε να συζητήσουμε για πιστόλια στον κρόταφο και Τιτανικούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή