Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

ΤΤ & ΑΤΕ

ΤΤ & ΑΤΕ

Στον αέρα βρίσκεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρονοδιάγραμμα πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ATE Bank, λόγω των συνθηκών της αγοράς και της επιδείνωσης των ισολογισμών τους λόγω ομολόγων.

Αδυναμία εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της ATE Bank διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά την πρόσφατη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεση αξιολόγησης του, το ΔΝΤ επισημαίνει σε ότι αφορά την ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ., της ATE Bank και των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ότι το χρονοδιάγραμμα δεν θα είναι εύκολο να τηρηθεί, αν και η Τρόικα ασκεί τις τελευταίες εβδομάδες ασφυκτικές πιέσεις για την αποκρατικοποίησή τους. Μάλιστα το ΔΝΤ αιτιολογεί την παραπάνω θέση του, με βάση τις συνθήκες της αγοράς αλλά και την κατάσταση των ισολογισμών, κυρίως σχετικά με τα χαρτοφυλάκια ομολόγων.

Σημειώνεται ότι το Τ.Τ κατέχει στο χαρτοφυλάκιό του ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 5,3 δις. ευρώ, ενώ στα 4,6 δις. ευρώ ανέρχεται το ύψος των ομολόγων που κατέχει η ΑΤΕ Bank. Την ίδια στιγμή η χρηματιστηριακή αποτίμηση των δύο τραπεζών έχει υποχωρήσει δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες καθώς αμφότερες αξίζουν στο ΧΑ μόλις 1,5 δις. ευρώ (850 εκατ. ευρώ η ΑΤΕ και 650 εκατ. ευρώ το Τ.Τ)

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην περίπτωση της ATE Bank, η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό χρέος δεν θα επιτρέψει στην τράπεζα να εφαρμόσει το σχέδιο απεξάρτησης από την ΕΚΤ, το οποίο είναι όρος για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ενέκριναν τα κοινοτικά όργανα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση, η πώληση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος της τρέχουσας χρήσης. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό του Δημοσίου, να ολοκληρωθεί η πώληση του πρώτου πακέτου της ATE Bank και λίγο αργότερα (στο δεύτερο τρίμηνο) θα διατεθεί το 100% του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη Εθνική Τράπεζα και Eurobank κατέχουν περί το 6% έκαστη στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ, ενώ λίγο λιγότερο από 5% είναι το ποσοστό που ελέγχει ο Όμιλος Marfin. Πάντως το χαρτοφυλάκιο Ομολόγων του Τ.Τ έχει παγώσει το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον για τον Οργανισμό, με την μόνη λύση που παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να είναι μια τριπλή συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας - Eurobank - Τ.Τ.

Την ίδια στιγμή η κεφαλαιακή ενίσχυση των 1,26 δις. ευρώ που ολοκλήρωσε πρόσφατα η ΑΤΕ Bank αυξάνει την "υπεραξία" της τράπεζας αν και πιθανή απόρριψή της το βράδυ κατά τα πανευρωπαϊκά stress test αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη εμπόδιο στα σχέδια του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου