Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

"Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια" (ΧΑΠ)



Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και όμως αρκετοί από μας είτε δεν τη γνωρίζουν είτε λανθασμένα την ταυτίζουν με άλλες παθήσεις όπως το άσθμα.

Τι είναι η ΧΑΠ;
Η ΧΑΠ είναι μία χρόνια πάθηση των πνευμόνων η οποία, σε αντίθεση με το άσθμα, χαρακτηρίζεται από μόνιμη μη αναστρέψιμη απόφραξη των αεραγωγών (βρόγχων) λόγω της καταστροφής των τοιχωμάτων τους. Δύο φαινότυποι (υποκατηγορίες) της ΧΑΠ είναι η χρόνια βρογχίτιδα (Blue Bloater) και το εμφύσημα (pink puffer).


Καταστροφή του πνεύμονα σε ασθενή με ΧΑΠ

Τί προκαλεί τη ΧΑΠ;
Ο κύριος αιτιολογικός παράγoντας της ΧΑΠ, στις χώρες του δυτικού πολιτισμού, είναι τo κάπνισμα, όχι μόνο του τσιγάρου αλλά και των άλλων ειδών καπνού. Άλλες αιτίες όπως ο καπνός από καύση βιoμάζας (πχ ξύλα), oι σκόνες και τα χημικά είναι επίσης αναγνωρισμένοι αιτιολογικοί παράγοντες της ΧΑΠ.


Υπολογιστική Τομογραφία Πνεύμονα ασθενούς με Εμφύσημα


Ακτινογραφία θώρακος ασθενούς με εμφύσημα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι η δύσπνοια, ο χρόνιος παραγωγικός βήχας (φλέγματα) και η προοδευτική μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας η οποία εκφράζεται με μείωση της αντοχής του πάσχοντος.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της ΧΑΠ γίνεται με τη σπιρομέτρηση σε συνδυασμό με τα κλινικά συμπτώματα. Η σπιρομέτρηση είναι μία εύκολη, ανώδυνη και αναίμακτη εξέταση η οποία γίνεται από πνευμονολόγο. Με τη σπιρομέτρηση γίνεται επίσης η σταδιοποίηση και η παρακολούθηση της νόσου.


Σπιρομέτρηση πάσχοντος από ΧΑΠ

Ποια είναι η θεραπεία της ΧΑΠ;
Δυστυχώς η βλάβη η οποία προκαλείται στους πνεύμονες είναι μη αναστρέψιμη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία. Η νόσος όμως αντιμετωπίζεται με σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων, την πρόληψη των παροξύνσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει μακροχρόνια λήψη φαρμακευτικής αγωγής (βρογχοδιασταλτικά, κορτικοστεροειδή) και εμβολιασμό (έναντι γρίππης και πνευμονιοκόκκου). Επίσης τα προγράμματα αποκατάστασης και η παρακολούθηση της της γενικής κατάστασης με εξετάσεις όπως η δοκιμασία βάδισης 6 λεπτών (6 minute walk test) και η εργοσπιρομέτρηση βοηθούν στην παρακολούθηση των ασθενών.


Κάποιες από τις συσκευές με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή και βρογχοδιασταλτικά τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με ΧΑΠ

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από τη ΧΑΠ;
Η καλύτερη η πρόληψη είναι η έγκαιρη διακοπή καπνίσματος, καθώς όπως προαναφέρθηκε το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης της νόσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου